Project Description
”Sistemul national de gestiune si monitorizare a speciilor de pasari din România în baza articolului 12 din Directiva Pasari” – cod proiect SMIS-CSNR 36586, conform Ordinului Ministrului Mediului si Padurilor nr. 2901 din 16.12.2011.
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu; Axa prioritara 4: “Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”; Domeniu Major de Interventie: “Dezvoltarea Infrastructurii si a Planurilor de Management pentru Protejarea Biodiversitatii si Retelei Natura 2000” si implementat de catre Fundatia Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, Bucuresti, Romania.
Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Durata proiectului este de 40 luni, avand ca perioada de implementare: 6 februarie 2012 – 31 mai 2015.
Valoarea totala a proiectului este de 24.448.125 lei, in conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr. 2901/16.12.2011, din care:
• Valoarea eligibila este de 19.950.144 lei (finantare nerambursabila din FEDR si buget de stat);
• Valoarea, alta decat cea eligibila este de 4.497.981 lei si reprezinta valoarea TVA aferenta valorii eligibile a proiectului.
Obiectivul general al proiectului:
• Monitorizarea populatiilor de pasari de interes comunitar din Romania, si intocmirea raportului national conform prevederilor Articolului 12 al Directivei Consiliului Europei 79/409 EEC privind conservarea pasarilor salbatice.
Obiectivele specifice ale proiectului:
• Crearea si implementarea unui sistem unitar de monitoring a speciilor de pasari de interes comunitar la nivel national in vederea realizarii raportului de tara in baza prevederilor articolului 12 Al Directivei Consiliului Europei 79/409 EEC;
• Informarea publicului larg asupra speciilor de pasari de interes comunitar, a distributiei si tendintelor populationale ale pasarilor în România.
Localizarea proiectului:
• Proiectul este localizat pe intreg teritoriul national al Romaniei, la nivelul celor 8 regiuni administrativ-teritoriale, atat in interiorul ariilor naturale protejate, cat si in afara acestora. (Proiectul va acoperi monitorizarea starii de conservare a tuturor speciilor de pasari listate in anexele Directivei Pasari care se regasesc pe intreg teritoriul national si sunt cuprinse in anexele O.U.G. nr. 57/2007 si lista de referinta din anexa 5 a O.M. nr. 1964/2008.)
Activitatile principale ale proiectului sunt:
• Elaborarea Protocoalelor Standard de Monitoring pentru speciile de pasari de interes comunitar de de pe lista de referinta elaborata de CE si alcatuita din specii de pe anexele I, II, III, ale Directivei Pasari si transpuse în legislatia nationala în OUG57/2007 Anexele 3,4B, 5C, 5D si 5E.
• Colectarea datelor cu privire la populatiile de pasari de interes comunitar de pe lista de referinta Monitoringul speciilor de pasari de interes comunitar în România ce sunt cuprinse pe Listele de Referinta.
• Informarea publicului larg cu privire la rezultatele proiectului, a starii populatiilor de pasari din Romania, in vederea urmatoarelor raportari catre Comisia Europeana.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Website-ul proiectului:
Comunicate de presa: