18 proiecte de granturi mici in cele 21 de orase pilot ale Agendei Locale 21

Micro-proiectele demonstrative pilot au constituit ultima sarcina a PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), CIDA (Agentia Canadiana pentru Dezvoltare Internationala) si DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii). Acestea au fost realizate in orase pilot si co-finantate de partea canadiana la Iasi, Oradea, Ramnicu Valcea si de catre partea britanica la Baia Mare, Ploiesti si Targu Mures.

Pentru a facilita raspandirea bunelor practici in ceeea ce priveste implicarea cetatenilor si a factorilor interesati in implementarea strategiilor Agendei Locale 21 in orasele desemnate, finantarea micro-proiectelor pilot a fost incredintata ONG-urilor sau parteneriatelor dintre ONG-uri si alte institutii.

Procesul a inceput cu o cerere de propuneri in cele sase orase pilot. Propunerile au fost supuse unei prime evaluari efectuate la nivel local de catre Comitetul Director si de catre birourile Agendei Locale 21. In urma acestei evaluari, a fost intocmita o scurta lista de propuneri ce a fost supusa unei evaluari finale de catre reprezentantii CIDA (prin Institutul International pentru Dezvoltare Durabila), DFID (prin Grupul Atkins) si CNDD, care au prezentat comentarii si sugestii de imbunatatire a proiectelor. In acest sens, s-au organizat intalniri cu reprezentantii ONG-urilor in fiecare oras pentru  a clarifica unele aspecte practice.

La sfarsitul anului 2003, toate proiectele pilot au fost finalizate.

Obiectivele cadrului de implementare a micro-proiectelor au fost:
- Promovarea unei implementari eficiente a procesului Agendei Locale 21 in orasele pilot;
- Asigurarea implicarii efective a cetatenilor in procesul Agendei Locale 21;
- Sprijinirea crearii unor mecanisme de comunicare si cooperare intre autoritatile publice locale, sectorul privat si ONG-uri;
- Crearea unor oportunitati si cresterea rolului femeilor si a diverselor minoritati in economia locala;
- Atragerea de fonduri complementare, publice sau private, pentru finantarea proiectelor;
- Diseminarea rezultatelor si imbunatatirea schimbului de informatii intre parteneri.

Astfel scopul micro-proiectelor a fost atins prin concentrarea asupra implementarii documentelor strategice ale Agendei Locale 21 in concordanta cu cerintele Planului Local de Actiune, si prin crearea unui impact asupra procesului decizional la nivel local. In plus, s-a creat oportunitatea pentru dezvoltarea unor mecanisme eficiente de participare publica. La toate acestea se adauga faptul ca, la nivel de comunitate, au fost realizate exemple de bune practici referitoare la managementul proiectului si la responsabilitate, sprijinind astfel infaptuirea obiectivelor concrete ale procesului Agendei Locale 21. 

Etapa micro-proiectelor din cadrul Agendei Locale 21 a constituit o modalitate eficienta pentru promovarea parteneriatelor public-privat si imbunatatirea participarii comunitatii locale in procesul de implementare al Agendei Locale 21.

Galerie foto:

Iasi

Ramnicu Valcea

Targu Mures