Perioada de implementare: 2003-2005

CNDD s-a implicat in programul Leornando da Vinci finantat de Uniunea Europeana, ca partener in proiectul cu durata de trei ani ‘‘Surse Regenerabile de Energie si Managementul Mediului” (SRE & MM).

Proiectul a fost implementat de catre o echipa formata din 9 parteneri:

- Universitatea Transilvania, Brasov – Romania (coordonator)

- Fundatia pentru IMM, Brasov-Romania

- Consiliul Judetean Brasov-Romania

- Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, Bucuresti-Romania

- Universitatea din Zaragoza - Spania

- Universitatea de Stiinte Aplicate Aachen Julich – Germania

- Centrul de Cercetare Tehnologica, Patras-Grecia

- Centrul de Training Euro-New Horizons, Aigion-Grecia

- Universitatea Tehnologica, Delft-Olanda

- Institutul pentru Energie Sustenabila, Delft-Olanda

Scopul proiectului a fost dezvoltarea unui instrument de e-training dinamic si usor de folosit care permite utilizatorilor interesati sa parcurga inovatiile tehnologice in SRE & MM, avand acces la proiecte de succes din intreaga lume.


Pentru realizarea acestui scop, au fost stabilite urmatoarele obiective:

- Construirea unei retele transnationale (intre partenerii initiali, cu posibilitatea de a se extinde), avand ca scop dezvoltarea unui cadru pentru formarea profesionala continua in domeniul SRE & MM.

- Crearea unui grup de experti (formatori si planificatori de training) pentru oferirea de servicii in vederea unei adaptabilitati sporite a beneficiarilor la nevoile pietei muncii.

- Organizarea unui centru de resurse materiale, ca un instrument eficient de formare si diseminare; sprijinirea si dezvoltarea infrastructurilor existente in cadrul tuturor institutiilor partenere.

- Dezvoltarea componentelor instrumentului de e-training (produse si metodologii) avand la baza TIC; asigurarea unui sistem de training integrat.

- Testarea calitatii produselor prin oferirea ‘‘grupurilor de testare” a informatiilor necesare si a abilitatile de formare despre introducerea si implementarea SRE & MM in diferite sectoare economice, de productie si servicii.

- Evaluarea calitatii instrumentului de e-training si a noilor produse prin inregistrarea feedback-ului activitatilor de testare si prin procese de evaluare externa. Grupul de Evaluare a Produsului si Grupul de Evaluare a Strategiei si Managementului au fost responsabile pentru evaluarea interna in conditii de transparenta.

- Diseminarea rezultatelor proiectului si inregistarea impactului acestor activitati, avand ca scop imbunatatirea instrumentului de e-training.

Contributia CNDD:

Ca partener in grupul de lucru „Energie si Mediu”, CNDD a avut urmatoarele activitati in anul 2007:

- Dezvoltarea modulului „Deseuri si ape reziduale” - nivelul de baza, cu urmatoarele componente: istorie, sisteme, componente, piata, politici, aspecte sociale si de mediu, studii de caz;

- Prezentarea rezultatelor preliminare ale proiectului in cadrul intalnirii anuale a oraselor cuprinse in Agenda Locala 21;

- Participarea la intalnirea finala a proiectului (Brasov – octombrie 2005);

- Diseminarea rezultatelor proiectului la targul international ECOAMBIENTE (Lisabona - noiembrie 2005).