Perioada de implementare: 2002 - 2004

CNDD a fost implicat in REGIONET ("Strategii pentru dezvoltarea durabila regionala: o abordare integrata dincolo de bune practici") un proiect de cercetare finantat de UE prin Programului cadru 5 pentru cercetare.
Principalul obiectiv al proiectului a fost sa ofere o abordare integrata si interdisciplinara care sa sustina implementarea dezvoltarii durabile in diverse regiuni ale Europei.

Echipa de proiect a REGIONET a fost compusa din 16 parteneri din 14 tari diferite din Europa (inclusiv membri noi ai UE). In timpul derularii proiectului, s-a lansat ideea folosirii acestei oportunitati pentru realizarea unui studiu cat mai complet asupra dezvoltarii durabile regionale in Europa. Numarul mare de parteneri de proiect (la care se adauga si partenerii asociati) a permis strangerea a 17 studii de caz concrete si formarea unei imagini de ansamblu asupra procesului decizional in materie de dezvoltare durabila regionala in Europa. Pentru a putea face comparatii intre acestea, echipa de proiect a dezvoltat un cadru de analiza. Acesta a fost folosit de fiecare echipa nationala ca matrice pentru efectuarea unei analize asupra dezvoltarii durabile in profil regional in propria tara.

Dintre obiectivele generale ale proiectului, urmatoarele sectiuni principale au fost tratate in fiecare raport national:

Contextul national al dezvoltarii durabile: acesta nu include doar istoria dezvoltarii regionale in tara, ci si sistemul politic si administrativ, cu ierarhiile respective, acestea fiind de o importanta majora in cadrul procesului decizional. Aceasta sectiune cuprinde si o reflectie asupra initiativelor nationale pentru dezvoltare durabila.

Dezvoltarea durabila regionala: in aceasta sectiune, rapoartele nationale reflecta initiativele nationale si regionale si subliniaza importanta Fondurilor Structurale UE in promovarea dezvoltarii durabile la nivel regional.

Guvernanta multi-nivel: acesta sectiune detaliaza implicarea diferitelor nivele politice/administrative in procesul decizional, de la nivelul UE, pana la cel national si regional, precum si interactiunea multi-nivel dintre partile interesate. In plus, se analizeaza cum se realizeaza la nivelul diferitelor structuri integrarea politicii intra-sectoriale in domeniul dezvoltarii regionale.

Metodele si instrumentele de evaluare a dezvoltarii regionale: aceasta sectiune face o descriere si a diferitelor tipuri de masuratori pentru dezvoltarea durabila regionala si se pune problema  armonizarii diferitelor metode si instrumente ale dezvoltarii regionale din Europa.

Analiza dezvoltarii durabile la nivel regional: sunt rezumate experientele practice in dezvoltarea durabila regionala din Europa. Aceasta sectiune evalueaza masurile compensatorii generale, de sus in jus si de jos in sus, precum si viitorul politicii regionale europene in perioada de dupa 2006, cand vor fi implementate noile reglementari privind Fondurilor Structurale.


Mai multe informatii sunt disponibile pe pagina de internet a REGIONET:

www.iccr-international.org/regionet

Raport National asupra Dezvoltarii Durabile in Romania:

In 2004, a fost tiparit un volum care include Rapoartele Nationale, la care s-au adaugat o introducere si un capitol de concluzii.

Un rezultat al acestui proiect a fost "Raportul National asupra Dezvoltarii Durabile Regionale in Romania". Impreuna cu celelalte rapoarte, s-a ajuns la realizarea primului studiu comparativ asupra dezvoltarii durabile regionale din Europa.

Descarca: REGIONET – National Report. Regional Sustainable Development (EN)