Dezvoltarea capacitatii pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului prin promovarea cooperarii transfrontaliere intre Bulgaria si Romania

2004-2005

Lansarea publica a proiectului sustinut de PNUD a avut loc in iulie 2004 la bordul unui vas pe Dunare. Ceremonia a inclus semnarea celor doua Memorandumuri de Intelegere privind cooperarea in cadrul implementarii proiectului intre reprezentantii oficiali ai muncipiilor Giurgiu (Romania) si Ruse (Bulgaria) si intre Svishtov (Bulgaria) si Zimnicea (Romania).

Proiectul a reprezentat o initiativa comuna a autoritatilor bulgare si romanesti cu scopul de a intari cooperarea transfrontaliera dintre cele doua tari si in mod special in cadrul a doua euro-regiuni de sud, pe Dunare. Proiectul a fost menit sa sprijine comunitatile locale din Ruse si Giurgiu,, respectiv din Svishtov si Zimnicea in formularea de Strategii Comune de Dezvoltare Durabila si Planuri de Actiune, care sa corespunda obiectivelor de dezvoltare ale mileniului adoptate de Adunarea Generala a ONU in anul 2000. Cele doua Strategii comune de dezvoltare durabila au oferit cadrul necesar mobilizarii unor resurse importante pentru initiativele de cooperare transfrontaliera.

Pana in 2006, proiectul a finantat 2 proiecte pilot care au abordat prioritatile comune de dezvoltare ale municipiilor tinta.

- La Svishtov/Zimnicea proiectul a finantat pregatirea unui studiu de fezabilitate tehnic si economic pentru un serviciu de feribot, avand ca obiectiv atragerea investitorilor privati.

- La Russe/Giurgiu, proiectul a finantat o initiativa comuna pentru dezvoltarea turismului, inclusiv elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului si un site comun care sa contina informatii despre locatii si facilitati turistice (hoteluri, resturante). Obiectivul initiativei a fost crearea unui produs turistic integrat pentru turismul de croaziera pe Dunare.

Procesul de elaborare a Strategiilor si implementare a proiectelor pilot comune a contribuit la schimbul de cunostinte si bune practici si a consolidat parteneriatul dintre cele 4 municipii si cele doua euro-regiuni.

Activitatile proiectului au sprijinit:
• Protectia mediului, mai ales managementul resurselor de apa;
• Libera circulatie a persoanelor, imbunatatirea fluxul de marfuri si servicii prin punctele de frontiera;
• Dezvoltarea socio-economica regionala;
• Imbunatatirea infrastructurii de transport.

Galerie foto: