Scopul etapei a patra a Agendei Locale 21 a fost acela de a continua consolidarea capacitatii institutionale si de a produce o sensibilizare la nivelul publicului si a autoritatilor in ceea ce priveste adoptarea si introducerea pricipiilor de dezvoltare durabila in cadrul strategiilor de dezvoltare a localitatilor si judetelor si planurilor de actiune in alte 3 orase si 1 judet: Constanta, Medgidia, Gura Humorului si judetul Brasov.

In fiecare locatie stabilita au fost infiintate birouri Agenda 21 cu scopul dezvoltarii capacitatii institutionale a autoritatilor locale. Stabilirea mecanismelor participative la nivel local s-a realizat prin informarea societatii civile si organizarea de dezbateri publice care au contribuit la finalizarea documentelor: strategia locala pentru dezvoltare durabila, planul local de actiune, si portofoliul de proiecte prioritare.

Un element nou al acestei etape a fost suportul oferit de PNUD si CNDD autoritatilor locale in pregatirea documentelor pentru concesionarea sistemului de aprovizionare cu apa si de tratare a apelor reziduale din orasul Medgidia.

In concluzie, etapa a patra a proiectului a confirmat necesitatea de a continua implementarea proiectului Agenda Locala 21 in Romania, avand la baza exemplele de bune practici adunate pana atunci in elaborarea agendelor locale si rezultatele pozitive ale proiectelor demarate in acest cadru.