Continuand procesul de introducere a dimensiunii de dezvoltare durabila in cadrul activitatilor autoritatilor locale, proiectul Agenda Locala 21 s-a extins in alte 2 comune, 4 orase, 3 judete, sectorul 2 Bucuresti.

Domeniile de implementare a noii etape au fost selectate pe baza catorva criterii, cum ar fi promovarea participarii echilibrate a tuturor regiunilor din Romania si incurajarea participarii entitatilor teritoriale cu valori scazute la indicatorii de dezvoltare, in special in zona de nord-est, sud si sud-est, adica in judetele Alba, Neamt si Tulcea si in orasele Alba-Iulia, Tulcea, Ovidiu si Babadag.

Cel mai important element nou in etapa a cincea a proiectului a fost implementarea sa in zona rurala, in comunele Falciu (judetul Vaslui) si Mihail Kogalniceanu (judetul Constanta). De asemenea, aria in care se desfasoara proiectul a fost extinsa prin cooperarea cu autoritatile din sectorul 2 Bucuresti in vederea adoptarii principiilor de dezvoltare durabila.

Ca urmare a procedurilor standard de implementare, cele trei documente esentiale pentru implementarea Agendei Locale 21 au fost finalizate in toate locatiile mai sus mentionate: Strategia Locala pentru Dezvoltare Durabila, Planul Local de Actiune si Portofoliile de proiecte prioritare.

Dupa accederea Romaniei la Uniunea Europeana, proiectele din cadrul Agendei Locale 21 au devenit eligibile pentru finantare din Fondurile Structurale ale UE. Procesul AL 21 a reusit, de asemenea, sa atraga fonduri suplimentare de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.