Participarea publica la dezvoltarea durabila locala in orasele Medias si Sighisoara

Iulie 2003-ianuarie 2004

Proiectul – desfasurat in cadrul programului RASP (Romanian-American Sustainable Partnership), sustinut financiar de World Learning si USAID - a inceput dupa semnarea acordului din 21 iulie 2003, ca parte integranta a proiectului Agenda Locala 21. Partenerii implicati au fost Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD), Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, si Environmental Law Institute (ELI) din Washington DC.

Prima etapa a proiectului a presupus evaluarea societatii civile prin organizarea a doua mese rotunde in Sighisoara si Medias. Etapa a doua a presupus implicarea partenerilor in activitatile de pregatire si prezentare a trainingului organizatiilor societatii civile si al autoritatilor locale din Medias si Sighisoara. Environmental Law Institute a pregatit un manual care sa abordeze problemele participantilor locali: dezvoltare durabila, legislatie de mediu, accesul la informatii legate de mediu, lobby pe probleme de mediu.

Activitatile de formare s-au desfasurat in cadrul a doua sesiuni si au fost sustinute de catre ELI, respectiv de catre CNDD si Fundatia pentru Parteneriat, agenda fiind alcatuita astfel incat sa corespunda nevoilor specifice ale partenerilor locali in implementarea proiectelor de dezvoltare durabila.

Environmental Law Institute a contribuit cu expertiza si informatiile necesare, fapt ce a constituit un beneficiu real pentru organizatiile romanesti. Intalnirea dintre cei trei parteneri, ca de altfel si trainingul oferit de ELI au asigurat dezvoltarea competentelor Fundatiei pentru Parteneriat si ale echipei CNDD, descriind abordari alternative referitoare la aplicarea legislatiei de mediu, advocacy in domeniul protectiei mediului etc. In mod similar, organizatiile de mediu au contribuit cu informatii si exemple care au trezit interesul reprezentantilor Environmental Law Institute si au condus la discutii privind realizarea de proiecte intre cei trei parteneri.

In septembrie 2003, drafturile Strategiilor Locale pentru Dezvoltare Durabila ale oraselor Sighisoara si Medias, formulate in cadrul proiectului PNUD - Agenda Locala 21, au fost supuse dezbaterii publice. In plus, in urma asistentei tehnice oferita de echipele Fundatiei pentru Parteneriat si CNDD, trei propuneri de proiecte au fost selectate pentru acordarea de granturi in ambele orase.

In Medias, proiectul rezultat din parteneriatul a patru ONG-uri, „PRO NATURA MEDIENSIS- Cetatenii Mediasului si Natura – o coabitare sustenabila” a fost finantat cu suma totala de 9.000 USD. In Sighisoara, 2 proiecte au primit 4.500 USD fiecare.

Proiectele selectate au fost urmatoarele:
- „Conservarea si dezvoltarea potentialului natural al lacului Serches” depus de Asociatia „Parteneriat pentru Mediu” - Tarnava Mare;
- „Adopta un stejar”, depus de organizatia „Sighisoara Durabila”


Aflati mai multe:

Fundatia pentru Parteneriat, Agenda Locala 21 in Sighisoara si Medias

http://www.epce.ro/agendaen.htm

Galerie foto:

Medias

Sighisoara