Training GRASP: Implicarea societatii civile locale si aspecte legate de mediul inconjurator

20-21 Noiembrie 2003 / Bucuresti

Sesiunea a fost organizata de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila. Au participat 25 de functionari locali din 13 orase implicate in etapa extinsa a proiectului Agenda Locala 21, echipa CNDD, precum si reprezentanti ai Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ai Programului pentru Reformarea Administratiei Publice (GRASP)/Development Alternatives Inc.

Dr. Gheorghe Onut, consultantul proiectului, profesor de sociologie la Universitatea Transilvania din Brasov, a adus in discutie subiectul implicarii comunitatilor locale in proiectul Agenda Locala 21, concentrandu-se pe urmatoarele teme:

• Cum sa actionezi intr-un oras care manifesta reticenta fata de schimbare?

• Cum sa te adresezi si sa comunici cu o societate ce a fost fragmentata in trecut de o problema (ex: controversa Dracula Park din Sighisoara)?

• Cum sa determini societatea civila sa devina receptiva la un program?

• Cum sa tratezi problema cetatenilor care nu sunt interesati de bunastarea comunitatii si urmaresc obtinerea de castiguri personale in proiectul Agenda Locala 21?

Partea a doua a seminarului a fost dedicata discutiilor despre problemele de mediu legate de implementarea Agendei Locale in Romania. Aceasta discutie a fost condusa de Angheluta Vadineanu, profesor in cadul Departamentului de Ecologie Sistemica al Universitatii Bucuresti, si s-a concentrat pe urmatoarele subiecte:

• Definitii si explicatii despre principiul dezvoltarii durabile si Agenda Locala 21;

• Cum interpretam natura si mediul?

• Capitalul natural;

• Sistemul decizional de sprijin pentru implementarea integrata a proiectului Agenda Locala 21.

Seminarul s-a incheiat cu o prezentare si o dezbatere condusa de Dan Apostol, consultantul stiintific, enciclopedic si editorial al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila, asupra procesului de redactare si publicare a Planurilor Locale pentru Dezvoltare Durabila.

Galerie foto: