Conferinta de lansare a proiectului: "Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2013-2020-2030"

Bucuresti, 22 Ianuarie 2008

Evenimentul de lansare a "Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2013-2020-2030" (SNDD) s-a desfasurat pe 22 ianuarie 2008 in Aula Magna a Academiei Romane din Bucuresti. Documentul a fost realizat in concordanta cu cerintele UE, de catre Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.

Sesiunea a fost deschisa de catre Academicianul Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, care a fost moderatorul dezbaterii.  Lista oficialilor care au participat la eveniment si au tinut discursuri ii include pe Traian Basescu, Presedintele Romaniei; Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile; Thore Hansen, Reprezentant Rezident Adjunct al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Romania, si Acad. Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Lansarea oficiala a fost urmata de o sesiune de lucru a Consiliului National de Dezbatere Publica, principalul for de dezbatele al Strategiei. In cadrul acestuia au fost discutate etapele de lucru pentru implementarea proiectului, structurile implicate in procesul de elaborare, cadrul conceptual si schita de continut a Strategiei.   

Versiunile succesive ale Strategiei au fost pregatite de catre un Grup de Redactare interdisciplinar si au fost examinate de fiecare data de catre un Consiliu Stiintific numit de Academia Romana in concordanta cu planul de actiune aprobat, recomandarile UE si practica PNUD.      

In lunile martie si iunie 2008, schita Strategiei a fost discutata la intalnirile publice care au fost organizate in cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei (cate doua in fiecare regiune). Versiunea finala a "Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei" a fost adoptata de Guvernul Romaniei pe 12 Noiembrie 2008 si publicata in Monitorul Oficial pe 8 Decembrie 2008.

Dupa incheierea procedurilor interne, Strategia a fost prezentata Comisiei Europene in cursul lunii Decembrie 2008.

Documentul stabileste obiective strategice si tinte intermediare pe termen scurt, mediu si lung, masuri specifice de implementare, surse realiste de finantare si un mecanism de evaluare si monitorizare pe orizonturile de timp ale anilor 2013, 2020 si 2030.

Galerie foto: